Voor dit interview was ik wederom op bezoek in de Riouwstraat nummer 172 waar, naast het Esperanto Instituut op de 1e etage, op de begane grond het kantoor van Brugrecht Advocaten is gehuisvest.
Hier had ik een leuk gesprek met Mr. Annemarie Wiesmeier (Brugrecht Advocaten), Mr. Floor Holstege (Holstege Advocaten en Mediation) en Mr. Willemijn van Sandick (Vastrecht Belastingadviseurs). Naast het runnen van hun eigen kantoor vormen zij samen ook “Expat Legal Advice”.
Expat Legal Advice biedt een “one stop shop” voor expats inzake advies en bijstand in geval van juridische en fiscale kwesties/geschillen op een eerlijke, heldere en persoonlijke wijze tegen concurrerende tarieven, zo las ik op de website. Na mijn gesprek met de dames ben ik ervan overtuigd dat dit geen loze woorden zijn.
Zij hebben internationale ervaring en ook in het buitenland gewoond en begrijpen derhalve de problemen waarmee expats in het buitenland geconfronteerd kunnen worden, o.a. vanwege een taalbarrière of het ontbreken van de kennis betreffende het juridische systeem in Nederland. Bovendien beheersen zij de Engelse taal hetgeen, zeker bij ingewikkelde juridische kwesties en mediation, niet alleen onontbeerlijk maar ook een enorme pré is.
Expats weten vaak niet goed de weg te vinden in onze juridische en bureaucratische wereld. Door de internationale bedrijven waar ze voor werken wordt veelal te weinig voor ze geregeld. Voor huisvesting hebben ze wel een ruim budget maar verder moeten ze het dan zelf uitzoeken. Dan is het toch vaak lastig om de juiste hulp te vinden bij het zoeken naar een huis, een goed belastingadvies of mediation (expats zijn ook maar gewone mensen en gaan dus ook scheiden!). Er is, wat dat betreft, een duidelijke “lacune” in de markt en die vullen wij op, zo meldde Willemijn. Bovendien krijgen ze bij ons “persoonlijke” aandacht die buitengewoon op prijs wordt gesteld. De dames bieden, met hun persoonlijke service, een alternatief voor de collega’s bij grote, traditionele advocatenkantoren die – soms ten onrechte maar vaak ook terecht – bekend staan als duur, slechter bereikbaar en meer gericht op opbrengst dan op de cliënt.
Ze hebben alle drie hun eigen expertise en rechtsgebieden en door bundeling van hun krachten kunnen expats nu voor meerdere zaken bij hen terecht. Ideaal toch?
Huurrecht & Vastgoedrecht (Brugrecht Advocaten).
Ik constateer dikwijls dat in huursituaties expats geforceerd worden tot het betalen van onterechte huurverhogingen of verlenging van de huur onder aanvullende voorwaarden. Of dat, zonder wettelijke grond, de huur wordt opgezegd, zo meldde Annemarie. Doordat expats niet beter weten gaan ze daar ten onrechte mee akkoord. Ik help expats bij het voorkomen dat zij op die manier worden “uitgebuit”. Ook bij aankoop-, verkoop-, of bouwgeschillen, alsook bij VvE geschillen sta ik expats met raad en daad bij.
Familierecht & Mediation (Holstege Advocaten en Mediation)
Een scheiding geeft sowieso al veel stress en emotie, zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn en je ook nog eens in het buitenland woont. Dan is het heel fijn wanneer ze voor mediation bij mij terecht kunnen en ik bovendien ook hun taal spreek, aldus Floor. Daar komt bij dat je rekening moet houden met internationale regels en daar is niet iedere familierechtadvocaat in thuis
Belastingrecht (Vastrecht Belastingadviseurs)
Expats hebben veel vragen over het belastingrecht, zo meldde Willemijn. Wij verzorgen adviezen, aangiften en administraties op elk belastingtechnisch gebied. Denk aan aangiften inkomstenbelasting wanneer een expat een huis koopt of verkoopt, of waarin een echtscheiding verwerkt moet worden. Of voor een expat die in het ene land woont en in het andere land werkt of werkt voor een internationale organisatie (de vrijstellingen daar lossen niet alles op!).
Wanneer de vraag van de cliënt buiten onze vakgebieden valt schakelen we externe deskundigen in zoals b.v. een notaris of makelaar waar we mee samenwerken.
Heeft u, ook als niet-expat, behoefte aan juridisch of fiscaal advies? Ga dan naar de website www.expatlegaladvice.nl en stuur een mail met vermelding van uw probleem of vraag.
Josephine de Vijlder (CJP 24 oktober 2017)