21 september 2018

‘De verhuizing van de Israëlische ambassade naar Plein 1813 zorgt voor politieke spanningen in het Haagse stadhuis en voor boze burgers’

U leest dit op de website van DenHaag Centraal.

 

 

21 september 2018

 

 

De Bewonersorganisatie A&W heeft haar zienswijze naar de gemeente gestuurd. Zie PDF (brief dd. 17-09-2018).

 

Stichting ArchipelpoëZie nodigt u graag uit voor de feestelijke onthulling van een nieuw muurgedicht, op zaterdag 29 september. Het gedicht komt op de hoek van de Delistraat en Koninginnegracht.

We gaan, mede dankzij de samenwerking met de muureigenaren, een bijzondere bijeenkomst beleven.
Met het nieuwe muurgedicht besteden we aandacht aan het belang van kinderpoëzie: poëzie voor kinderen, en door kinderen. De Haagse dichteres Lizette de Koning schreef speciaal voor deze muur een kindergedicht. En er is een poëziewedstrijd georganiseerd voor de kinderen van twee Haagse scholen; de drie beste gedichten worden op de onthulling voorgedragen. De onthulling wordt verricht door Martine Schaap, uitgever van kinder- en jeugdboeken, samen met de winnende kinderen.

Een historische tram van de HTM rijdt speciaal voor deze gelegenheid van de Appelstraat, via de Vogelwijk en het Centraal Station, naar halte Riouwstraat om belangstellende kinderen en volwassenen naar de onthulling te brengen. Meerijden kan! Wees op tijd en laat deze uitnodiging óf een knuffelbeest zien als plaatsbewijs. Een eventuele terugreis dient met de reguliere dienstregeling (tegen betaling) te worden gemaakt.

Ook dyslexie krijgt aandacht: Anne Ligtenberg is verantwoordelijk voor het bijzondere ontwerp van het muurgedicht. Zij maakte samen met Mats Horbach een boek waarmee zij niet-dyslectici laten ervaren hoe het is dyslectisch te zijn. Zie voor meer informatie over Het Dyslexie Boek van Anne en Mats http://www.anneligtenberg.nl/dyslexie.html

Vaak wordt ons gevraagd hoe dat nu in z’n werk gaat, het schilderen van onze muurgedichten. Bij deze onthulling bieden we u de kans om dit te ervaren, want als het weer het toelaat, wordt het gedicht direct voorafgaand aan de onthulling op de muur aangebracht. Een zeldzame kans om de vakmensen van de firma Güthschmidt in actie te zien en vragen te stellen.

En er is muziek!

Dit is het programma:
Vanaf 13:00 Aanbrengen van het muurgedicht

14:45 Vertrek historische tram van halte Appelstraat

15:00 Aankomst tram bij halte Sportlaan

15:40 Aankomst tram bij halte Van Boetzelaerlaan

16:00 Aankomst tram bij halte Centraal Station

Ca. 16:05 Aankomst tram bij halte Riouwstraat

16:30 Aanvang officiële deel en onthulling
Aansluitend borrel

We hopen dat we u op 29 september mogen begroeten op de hoek van de Delistraat en de Koninginnegracht. Na de onthulling is er tot circa 18:30 uur gelegenheid om met elkaar het nieuwe gedicht, de mooie middag en het samenzijn te vieren. We raden u aan niet met de auto te komen en eventueel een paraplu mee te nemen.

Met hartelijke groet,
De Stichting ArchipelpoëZie –

Ruth van Rossum, Gilles Hooft Graafland, Derk Hazekamp, Jan Hein Schouw

 

42 BEELDEND KUNSTENAARS TONEN HUN WERK OP 25 VERSCHILLENDE LOCATIES
Als bezoeker kunt u op 6 en 7 oktober tussen 12 en 17 uur een rondje fietsen of wandelen langs de locaties van uw keuze en zo kennismaken met en genieten van alle creativiteit die onze wijk te bieden heeft. U kunt de routekaart met de adressen en veel achtergrondinformatie ook vinden via de link op de website

De kunstenaars ontvangen u in hun eigen atelier of op een van de centrale locaties in de wijk. Veel kunstenaars zijn aanwezig om u informatie te geven over hun werk. Zij exposeren schilderijen, tekeningen, grafisch werk, foto’s, beelden, keramiek en naaldkunst. Vaak zijn de getoonde werken ook te koop. Meer informatie over de deelnemers vindt u hier
Dit weekend wordt feestelijk afgerond met een concert in het Elisabeth Vreedehuis door MIRANDA VAN KRALINGEN met begeleiding van harpiste Liesbeth Vreeburg op zondag 7 oktober om 17.30 uur. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Voor meer informatie zie de website www.openateliersarchipelwillemspark.nl

 

Stichting Historisch-Theater geeft haar eerste voorstellingen “De Landsadvocaat” in het Zeeheldentheater op zondag 7 oktober om 16:00 uur, op vrijdag 12 oktober om 20:00 uur en op zondag 14 oktober om 16:00 uur.

De Landsadvocaat – Johan van Oldenbarnevelt
Hij bouwde de Nederlandse staat, stuwde een schijnbaar onbestuurbare Republiek naar ongekende macht en rijkdom. ‘Hij was het die rond 1600 de basis legde voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden als een wereldmacht met immense rijkdom. In ‘De landsadvocaat’ is een speelse rol weggelegd voor ‘De Nederlandse Maagd’ als vertelster en als symbool van nationale eenheid.

meer…

 

Appen, mailen, Facebooken, bellen of gewoon praten: communiceren, we zijn er de hele dag mee bezig. In COMM leer je er alles over op een actieve manier. MuseumTV en CJP geven de museumervaring nog een extra interactieve laag met de Bingo Battle videoserie. Dit keer in COMM.

Wat is de Bingo Battle?
Deze leuke museumchallenge nodigt jongeren (maar eigenlijk: iedereen) uit om 9 items te spotten – of doen! – in het museum. Bekende Youtuber Sophie Milzink, met ruim 660.000 volgers op social media, ging ons al voor. Zij weet natuurlijk al heel veel over communicatie, maar is het haar gelukt om binnen 10 minuten alle items te vinden…of mochten we als straf even gluren in haar telefoon?

 

Voor meer informatie kunt u de website van het Vreedehuis opzoeken of volgen op www.facebook,com/vreedehuis

Euritmie in het Vreedehuis
Maak kennis met deze bijzondere, fijne, mooie, leuke bewegingsvorm, die ook nog eens geestverfrissend, hartverwarmend en samensmedend werkt. In het Vreedehuis worden regelmatig losse workshops gegeven, of cursussen, vraag naar de instroom mogelijkheden. Check de website voor info en contactgegevens per cursusaanbieder via www.vreedehuis.nl/agenda.

meer…

 

Adrie Punt

Wie kent dit complex, ontworpen door de architecten Sjoerd Schamhart en Hans van Beek, nou niet? Met Couperusduin wilde Schamhart laten zien wat woningbouw zou moeten zijn: stedelijk divers en plaatsgebonden. Een stad in het klein, ingebed in de bestaande stad. Schamhart hanteerde een aantal uitgangspunten (interview Haagsche Courant bij zijn 80e verjaardag): Een belangrijk element voor mij is: wat moet er komen, wat is de functie en wat voor soort mensen komen er in? Daarnaast is de plek van belang. Waar bouw je? Zet je je af tegen de plek of ga je juist met de omgeving mee? Ik bouw met de plek. Ik kijk naar hoe iets in elkaar zit. En ook: hoe was het eigenlijk? Bij Couperusduin heb ik het duin hersteld. Ik heb een kunstmatig duin gemaakt en dat was mooi want dan kon ik al dat blik, de auto’s, eronder kwijt!
Voor de duinen is afgegraven zand hergebruikt en de lage muurtjes langs de voetpaden bestaan uit klinkers van de gesloopte Alexander kazerne die hier eerder stond.
Ik, schrijfster van dit artikel, woon al jaren met veel plezier in dit complex.

Het gezicht achter de voordeur van Couperusduin is Adrie Punt (huismeester) die, samen met Ruud Oranje (technisch onderhoud), de steun en toeverlaat van de bewoners is. Aanleiding voor mijn gesprek met Adrie was het feit dat hij op 17 juli j.l. 25 jaar als huismeester in dienst was bij Couperusduin. Dat werd, samen met de bewoners, gevierd met een geanimeerde receptie in één van de tuinen van het complex.

meer…

 

Van maandag 8 oktober tot zaterdag 17 november 2018 exposeert Sonja Flipse in het Klokhuis met acryl schilderijen:

Ik schilder vooral figuratief maar soms rolt er ook wel eens een abstract uit mijn penselen.

Daarnaast vind ik het leuk mijn ervaring te delen met anderen. Dat doe ik in het Wijk- en dienstencentrum De Geest, waar ik inmiddels 3 groepen begeleid die daar 1 keer in de week komen schilderen.

 

De afgelopen 30 jaar heeft Muzee Scheveningen met veel succes cursussen kunstgeschiedenis verzorgd. Binnenkort start de interessante cursus: ‘Symbolen in de kunst, deel I’.
De bijeenkomsten hebben het karakter van een lezing en worden gegeven door een eerstegraads lesbevoegde kunsthistorica met meer dan 30 jaar cursuservaring. Aan de hand van keynote presentaties gaat de kunst leven. Voorkennis en aanschaf van studiemateriaal is niet noodzakelijk, er worden samenvattingen van het behandelde uitgereikt.

‘Symbolen in de kunst, deel I’. Start op dinsdagmiddag 2 oktober 2018 en bestaat uit 6 bijeenkomsten, kosten € 80,-.
Tijdstip: Dinsdagmiddag van 12.30-14.15 uur
Data: 2, 9 en 16 oktober; 6, 13 en 27 november 2018

meer…